Saturday, February 21, 2009

Ce ne facem daca avem un Mac fara discurile sistem?

În primul rând, ne dăm două palme, pentru că orice Mac vine cu discurile cu sistemul de operare, care nu pot fi folosite decât cu acel tip de Mac.

Asta este o situație care se întâlnește atunci când se cumpără un Mac la mâna a doua, în necunoștiință de cauză. Orice Mac vine cu sistemul de operare, plus încă multe softuri. Atenție: se poate întâmpla ca aceste Macuri sa fie furate! Insistați să vi se dea și discurile sistem, veți avea nevoie de ele în urmatoarele situații:

Ai uitat parola? 
Atunci va trebui să o resetezi. Faci asta bootând de pe discul original retail OS X ( sau discul 1 de la sistemul de operare specific Macului tău). Dacă ai făcut o copie de siguranță a discului și copii tăi au jucat friesbee cu cele originale, poți folosi fără nici o problema și copia backup. 
Există 3 metode de boota de pe discul de sistem: 
a] dublu click pe „Install Mac OS X” și apoi restart la cerere. 
c] ții apăsat pe tasta C la restart, imediat după ce auzi dinggg-ul de start

Dacă e totul frumos și ai reusit să restartezi de pe discul de instalare, o sa astepti un pic mai mult decât de obicei pană vei ajunge la meniul care te întreabă limba în care vrei să-ți scrie. Alegi ce-ți place si treci mai departe. 

Și dacă nu am nici un disc? 
Există o metodă și pentru asta: 
Bootează în modul Single User (apasă Command-S după ce auzi zbang-ul de bootare) 
Scrie fsck -fy 
Scrie mount -uw / 
Scrie launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.DirectoryServices.plist
Scrie dscl . -passwd /Users/username password, înlocuind „username” cu numele utilizatorului pentru vrei să schimbi parola, și „password” cu parola dorită. 
Rebootează!

Macul este protejat cu parolă pe Open Firmware 
Se resetează prin modificarea cantității de RAM de pe Mac (se scoate sau se adauga RAM). 
După care se reseteaza PRAMul de 3 ori (Option+Command+P+R ținute apăsat la butare până zbăngăne de 3 ori; Option = alt, Command = măr).

Trebuie reinstalat sistemul 
Pentru asta trebuie să ai discurile de sistem potrivite pentru Macul tău. De exemplu, discurile unui iBook nu merg pentru un PowerBook, chiar dacă ambele sunt laptopuri și au acelasi procesor, un G4. Pentru Macurile cu Intel, evident că ai nevoie de discurile potrivite. 
Pentru reinstalare poate fi folosită si versiunea retail a OS X ce poate fi cumparată chiar de pe site-ul Apple. Aceasta permite instalarea SO pe aproape orice Mac, indiferent de tipul acestuia: G3, G4, G5, dar nu și pe cele Intel. 

Note: 
- Dacă veți căuta pe net nu vă repeziți să luați Mac OS X-ul pe care scrie ceva de Intel, că s-ar putea să fie versiunea hack-uită pentru instalarea pe un PC normal. N-o să mearga pe un Mac, evident. 
- Pentru ca un disc sa fie butabil pe Mac, trebuie scris cu Disk Utility (deci tot pe un Mac). 
- Toate sfaturile de mai sus sunt ușor de găsit pe net, cu un pic de search.

Articolul a fost scris ca urmare a multor (prea multor) cereri de sfaturi cu privire la parole uitate sau Macuri fără discurile de sistem. Nu considerăm vinovat pe nimeni, dar nici nu putem sa lăsăm pe forum sa zburde cererile de soft pirat. De aceea, topicurile respective vor fi închise după direcționarea către acest articol. Pentru treburi private, folosiți mesaje private (PM)!

Blesteme: 
Dacă cumva folosește cineva instrucțiunile astea pentru a deparola o sculă furată, să-i crape scula in prima saptamana! Nu cumpărați furăciuni! 
Iar dacă cumva cel care folosește instrucțiunile e chiar hoțul, să-i cada mâinile și să arză de foc in apă!

Aceste instrucțiuni sunt numai pentru cei care chiar au uitat parolele, care și-au pierdut discurile sistem, sau care au cumparat un Mac incomplet la mâna a doua cu certitudinea ca nu e furat.

de: altero, huk

_____ 
P.S. [Cattus Thraex] 
Cum fac/copiez un disc boot-abil?

Comentariu la afirmația „Pentru ca un disc sa fie butabil pe Mac, trebuie scris cu Disk Utility (deci tot pe un Mac).”

„Copierea oarbă”, cum se numește glumeț acest gen de copiere, se poate face pe un mac atât cu Disk Utility, cât și cu o serie de alte aplicații, precum Toast ori LiquidCD ori Burn etc. Deci, nu e chiar strict, dar - pentru a fi butabil - un CD/DVD trebuie copiat bit cu bit, adică „orb”, nu ca fișiere. Disk Utility are o opțiune destul de explicită, alte aplicații au comenzi similare care, în esență, se numesc fie Disk Copy (când se copiază un disc fizic vîrât în unitatea optică pe un alt disc optic vîrât într-o unitate optică externă), fie Image Copy (dmg, iso sau toast), care este imaginea unui disc salvată ca imagine (cel mai adesea, când nu ai două unități optice, deci trebuie – mai întâi – să faci imaginea discului optic, apoi abia să o copiezi; metoda salvării imaginii se poate face când ai de gând să faci mai multe copii ale aceluiași disc).

Pentru a copia un CD/DVD boot de mac pe un PC cu Windows sau Linux, trebuie făcută „copie oarbă”. Nero și aplicațiile de Linux ce permit arderea unui CD/DVD au capabilități similare, respectiv de a arde „copii oarbe” ale unui CD/DVD, chiar dacă e de Mac, sau ale unei imagini. A se reține că o imagine tipică de mac, adică un dmg, nu se poate arde direct pe Windows ori pe Linux, deoarece folosește o convenție total diferită. În schimb, imaginile ISO și Toast sunt, de fapt, identice. Extensia .toast se poate oricând modifica (manual) în .iso și imaginea poate fi copiată în mediu Windows și Linux. 
Există aplicații care convertesc imaginile dmg în iso, dar – când a vorba de discuri de sistem, boot-abile – nu recomand metoda, au fost destule cazuri când conversia nu conduce la CD/DVD de boot, respectiv informația este coruptă în timpul conversiei.

No comments:

Post a Comment