Monday, January 12, 2009

Windows XP sp2 sau Vista pe MAC

Da, e relativ simplu să instalezi Windows XP sp2 (musai, nu mai vechi) sau Vista (orice tip). Cu riscul de a-i plictisi pe cei care știu cum se face, îmi permit să descriu, pas cu pas, ce trebuie și ce nu trebuie făcut. Descriu aici ce trebuie făcut dacă ai Leopard.

1. Să ai Mac intel inside, nu mac PPC.
2. Verifică dacă ai instalat ultimul update de firmware. Unele mac-uri intel au cel puțin unul și, înainte de orice, instalează firmware update. Atenție, firmware update NU TREBUIE ÎNTRERUPT. Dacă ai ghinionul să pice curentul tocmai cînd procesul e în curs, poate fi belea mare, ca atare laptopachele să aibă bateria cît mai plină, iar un desktop să aibă UPS (sau cum cheamă șmecheria aia de protecție la pene de curent). Citește cu atenție cum se face firmware update, cel mai bine imprimă textul, să-l ai sub ochi. Deși nu e greu, nu e operație trivială. Software update detectează dacă ai nevoie de așa ceva. Îți spune și o aplicație utilă oricum, care e bine s-o ai pe hard, Mactracker. Dacă știi că trebuie firmware update și știi că nu l-ai făcut, NU TRECE MAI DEPARTE, pierzi vremea degeaba.
3. Pregătești Cd-ul cu XP sp2 (nu mai vechi, nu va merge, vei pierde vremea) sau dvd-ul cu Vista (orice versiune). Vei avea pregătit și DVD-ul cu Leopard, va fi necesar la sfîrșit.
4. Pornești Boot Camp în applications/utilities și faci partiția de windows, alocînd cît crezi că îți poți permite. Reține că Vista are nevoie de foarte mult spațiu pe disc, între 8 și 10 GB! Win xp sp2 mult mai puțin. Faci partiția, să zicem de 15 GB, suficient pt XP. La final, pune cd-ul cu xp sau dvd-ul cu Vista și clic pe instalare. Mac-ul va reporni.
5. Începe instalarea, va decurge ca la orice PC. Trebuie să ai însă două griji mari: să alegi partiția Bootcamp (așa se va numi dacă nu o redenumești) și, NEAPĂRAT, să o formatezi FAT sau NTFS. Nu alege opțiunea „leave disk untouched” (ultima), deoarece nu va ieși o partiție boot-abilă! Alege, de exemplu, Format FAT (quick) sau NTFS (quick). Dacă nu alegi să formateze partiția, va reieși partiție non-boot și nu numai că va trebui să o iei de la capăt, ci nu vei mai reuși să intri nici în MAC OS X! Informația de boot se dă peste cap și e belea mare. Nu, nu pierzi nimic de pe disc, partiția MAC OS X nu va fi afectată, dar nu vei mai putea boot-a nici în MAC OS X!

Notă. Despre formatarea discurilor, vezi la
[url]http://alex888g.blogspot.com/2009/01/formatarea-hard-disc-urilor-pt-mac-os.html[/url]
6. Gata, mergi mai departe, cu Windows, vei avea 3 restarturi, parcă, în Win XP. Bootcamp va face ca, în continuare, opțiunea principală de boot să fie în Windows, care se va putea modifica ulterior din Control Panel/Bootcamp sau ținînd apăsată tasta alt imediat după pornire. Cînd Windows zice că e gata, vîri în unitatea optică dvd-ul cu Leopard și îl lași să pună driverele. Încă un restart.
7. Gata, acuma ai un Win xp sau Vista pe deplin funcțional. Click-dreapta va fi, pe leptache, două degete+clic, tastele F… pot avea funcția din MAC OS (citiți documentația la Boot Camp). iSight, de asemenea, se poate folosi (unii au reclamat probleme, totuși, pe unele modele).

No comments:

Post a Comment